STARI MOST S MJESTA DOGAĐAJA Prikaži uvećano

STARI MOST S MJESTA DOGAĐAJA

Miroslav Landeka

HKD Napredak

9789958841156

Novi proizvod

Ova knjiga svjedoči, predočava, ukazuje, govori i donosi kako je obnavljan Stari most

Više detalja

Pažnja: Posljednji artikli na stanju!

23,40 KM .

Podaci

Autor Miroslav Landeka
Izdavač HKD Napredak
Godina 2019
Uvez meki
Broj stranica 152
Format 16,5x23,5 cm
ISBN 9789958841156
Jezik Hrvatski

Više informacija

Kada jedna knjiga ima tri izdanja onda je važna i vrijedna kako za pojedinca tako i za društvenu zajednicu. „Stari most – s mjesta događaja“  knjiga je koju izdaje HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Svi mostovi su lijepi, ali je Stari mostarski biser i njegovo poslanje utkano u ona dva kraja što ga drže uspravnim i onda kada ga prostim okom nismo mogli vidjeti. Upravo je ta priča ukoričena u 105 novinarskih izvješća i uokvirena je umjetnost slike i riječi. U njima se mogu osjetiti kaplje znoja graditelja, suze radosnice, strepnje i bojazni, igre i zakulisne igrarije, pa i onaj ponos i sreća kada se podigao, ispravio i povezao. Zato je ova knjiga 105 kamenčića utkanih u novi Stari, puno više od željeza i kamena, ona je emocija prisutna u svakoj reportaži pa i tamo kada se odabiru materijali, važu blokovi i čavli.

Uvodnim obraćanjem autora novinara saznajemo kako je Stari most – s mjesta događa skup novinarskih tekstova o projektu obnove Staroga mosta i kulturno-povijesnoga naslijeđa u Mostaru. Tekstovi su poredani kronološki i objavljivani su najvećim dijelom u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija te na pojedinim portalima. Objavljivani su u razdoblju od 16. lipnja 1999. godine, od dana potpisivanja Ugovora o obnovi Staroga mosta između Grada Mostara, Bosne i Hercegovine, UNESCO-a i Svjetske banke, do dana kada je taj projekt završen svečanom ceremonijom otvorenja Staroga mosta 23. srpnja 2004. godine, do upisa na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture i kasnije proslave značajnih datuma. Dopunjeno izdanje završava presudom Haškoga suda iz 2018. godine.

Pažljivim čitanjem ova knjiga svjedoči, predočava, ukazuje, govori i donosi. Sve to Landeka radi tekstovima koji kao samostalne jedinice daju samo fragmente no sklopljene, usustavljene, naprosto poput puzzla posložene pričaju nam priču o mostu koji je iz vremena Sulejmana Veličanstvenoga izronio majstorskom rukom mimara Hajrudina.

30 drugih knjiga iz iste kategorije: