HRVATSKA POLITIKA U BOSNI I HERCEGOVINI 1978.-1918. - državnopravne teme i pitanja Prikaži uvećano

HRVATSKA POLITIKA U BOSNI I HERCEGOVINI 1978.-1918. - državnopravne teme i pitanja

Ivona Šego-Marić

Sveučilište u Mostaru

9789926280697

Novi proizvod

Autorica je napravila višeslojnu raščlambu države i politike te je tako dala nov i značajan doprinos istraživanju problematike državne i političke povijesti Bosne i Hercegovine, osobito hrvatskih političara i stranaka od konca 19. stoljeća do 1918. godine i završetka austrougarske vlasti.

Više detalja

40,00 KM .

Podaci

Autor Ivona Šego-Marić
Izdavač Sveučilište u Mostaru
Godina 2024
Uvez tvrdi
Broj stranica 253
Format 17.5 x 24.5 cm
ISBN 978-9926-28-069-7
Jezik Hrvatski

Više informacija

Autorica je kao pravna povjesničarka temu rukopisa obradila prvenstveno s državnopravnog gledišta, stavljajući pritom naglasak na državnopravnu pripadnost i državnopravni položaj Bosne i Hercegovine te njezin pravni poredak kao okvir unutar kojega dolazi do organizacije i razvoja politike bosanskohercegovačkih Hrvata. No, istodobno se radi i o rukopisu koji ulazi u područje političke povijesti i to u dijelu u kojemu se obrađuje djelovanje političkih stranaka i pojedinih političara. No, i ovdje se autorica prvenstveno fokusira na pitanja državnopravnog položaja i ustroja Bosne i Hercegovine. S obzirom na rečeno, rukopis se može multidisciplinarno vrednovati.
Autorica je objektivno, nepristrano i argumentirano, korištenjem izvora i relevantne literature obradila povijest hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini od njihovih početaka pa sve do raspada Austro-Ugarske monarhije, pritom korektno vodeći računa o mulietničkoj, mulitivjerskoi i multikulturalnoj prirodi Bosne i Hercegovine. Djelovanje hrvatskih političkih stranaka uvelike je bilo međuuvjetovano nacionalnim te političkim organiziranjem srpskog i muslimanskog stanovništva Bosne i Hercegovine, što autorica nipošto ne zanemaruje, već je to jasno naznačila i korektno obradila. Također, ukazuje se na postojanje sukoba između dvije struje bosanskohercegovačkih Hrvata koji je obilježio čitavo postaneksijsko razdoblje, a koji je bio posljedica sukoba između nadbiskupa Stadlera i HNZ-a.
Rukopis predstavlja podrobno napisano znanstveno djelo nastalo korištenjem relevantnih izvora i brojne literature, što ukazuje na to da autorica suvereno vlada obrađenom materijom. Izneseni zaključci su objektivni, odmjereni i potkrijepljeni pozivima na provjerljive izvore i literaturu. Sam opseg korištenih izvora i literature ukazuje na istančanu probranost, čime autorica pokazuje ne samo potrebne pravopovijesne manire, već i veliko poznavanje i razumijevanje u području državnopravne i političke povijesti Bosne i Hercegovine.
Rad je zbog sustavnog, cjelovitog i jasnog načina prikaza i obrade državnopravne i političke povijesti Bosne i Hercegovine u razdoblju austro-ugarske uprave prikladan i vrlo koristan kao dio obvezne ili barem dopunske literature na studijskim predmetima čiji sadržaj obuhvaća. (Iz recenzije prof. dr. Dunje Milotić)

Autorica je napravila višeslojnu raščlambu države i politike (međunarodnoga, ustavnoga izbornoga prava, političkih programa, promemorija i sl.) te je tako dala nov i značajan doprinos istraživanju problematike državne i političke povijesti Bosne i Hercegovine, osobito hrvatskih političara i stranaka od konca 19. stoljeća do 1918. godine i završetka austrougarske vlasti. Pokazala je sposobnost samostalna istraživačkoga rada, zrela i objektivna pisanja. Argumetacije su iscrpne, odmjerene i objektivne te bogate pozivima na literaturu i izvore što se može pratiti pozivima u bilješkama. Djelo je utemeljeno na provjerenim ili provjerljivim podatcima. Riječ je o znanstvenoj monografiji koja ukazuje na minucioznost autorskih istraživanja građe i literature o istraženim problemima.              (Iz recenzije prof. dr. Željka Bartulovića) 

30 drugih knjiga iz iste kategorije: